Botoks nedir?
Clostridium Botulinum adlı bakteriden laboratuvar koşullarında elde edilen, sinirler üzerine etki eden, bilinen en kuvvetli zehirlerden biridir. Botoks, bir ilaç adı değildir. Jenerik marka adıdır. Etken kimyasalın tam adı Botulinum Toksin Tip A’dır. Günümüzde botoks birçok hastalığın tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Botoks tıpta felç sonrası kasılı kalmış kasların açılmasında, estetik cerrahide kozmetik amaçlı, göz kapağı felcinde, aşırı terlemede, migren, vajinismus, şaşılık tedavilerinde ve bruksizmde kullanılmaktadır.
Estetik tıpta botoks kullanımı
Botoks son yıllarda özellikle kırışıklıklarla mücadelede en önemli enstrümanlardan biri. Hatta en birinci sırada yer alıyor demek abartılı olmaz. Botoks enjeksiyonları mimik çizgileri olarak adlandırılan dinamik kasların kasılmasına bağlı olarak alın ve göz çevresinde oluşan çizgileri düzeltmek için kullanılıyor. Toksin kas ve sinir iletisini sağlayan ara madde olan asetilkoline tutunarak, sinir iletiminin kasta etkisini göstermesini engelliyor. Bu felç anlamına gelmiyor. Bir motor uyarılarımız, bir de duyusal uyarılarımız var. Botoks hislerimizi etkilemiyor çünkü asetilkolin hissetmemizi sağlayan madde değil. Kullanılan materyal aslında sıvı bir madde, kas hareketlerini geçici bir süre için azaltıyor veya tamamen durduruyor.
Botoks yapay bir görünüm verir mi?
Botoks sonrası donuk ve yapay görüntüyü önlemek mümkündür. Amaç kas hareketlerini azaltmak olmalı; durdurmak değil. Bu yolla tamamen doğal görünümlü bir yüz yapmak mümkün. Örneğin teorik bilgiye göre bir göz çevresi 12 ünite ile tamamen bloke oluyorsa, 12 değil de 7-8 ünite kullanılarak doğal bir görünüm elde edilebilir. Hastanın yaşı ve sosyal konumuyla daha uygun bir sonuç elde edilmiş olur. 60 yaşında bir kişinin aşırı gergin bir cilde sahip olmasına gerek yok.
Botoks etkisi ne kadar sürer?
Etki kalıcı değildir. Etki, kası uyaran sinirin kendisini onarıp kası tekrar uyarmaya ve kasın tekrar kasılmaya başlamasıyla son bulur. Yani yeniden botoks yaptırmadığınız zaman bir süre sonra kas tekrardan eski haline geliyor. Kası tamamen bloke etmemek kasın işlevlerini durdurmamak lazım. Çünkü kasın içinden küçük kılcal damarlar geçiyor; onlar da deriyi besliyor.
Botoks uygulama yerleri nerelerdir?
Alın, göz çevresi (kaz ayakları) ve kaş arası. Ayrıca boyun çizgilerinin hafifletilmesi, kaş kaldırma veya düşürme, burun üzerindeki tavşan çizgileri, dudak üstündeki dikey çizgiler, dudak köşelerindeki somurtma çizgileri, burun ucunun kaldırılması gibi uygulamalar yapılabilmektedir.
Botoks hakkında en doğru bilgiler
- Yılan zehri değildir. Bir proteindir ve laboratuvar şartlarında Clostridium Botulinum adlı bakteriden üretilir.
- Yüzde ve boyunda beliren kırışıklıkları ve ince çizgileri yok etmenin en güvenilir, en kolay ve en hesaplı yöntemlerinden biridir.
- Kişi, uygulama sırasında iğne batması dışında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. 10 dakikada uygulanır ve 3 ila 6 ay gibi bir süre etkisi devam eder.
- Uygulamayı yaptıranlar aynı gün, hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilirler.
- Hemen hemen herkese uygulanabilir. Literatüre geçmiş herhangi bir yan etkisi yoktur. İstisnaları, hamileler ve bazı kas hastalığı olanlardır.
- Kalıcı değildir. Genellikle 4 ay sonra tekrar edilmesi gerekir bu süre bazı kişilerde 6 aya kadar uzayabilir.
- Sadece iki ucu belli kaslara uygulanabilen bir yöntemdir. Bu yüzden yüzün her bölgesine uygulanamaz.
- Cildi yenilemez ancak yeni kırışıklıkların oluşmasını, var olanların da derinleşmesini engelleyerek daha pürüzsüz ve ışıltılı bir cildin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Etki, kırışıklığın oluşmasına neden olan kasın bloke edilmesi ile dolaylı yoldan oluşur.
Masseter Botoks
Masseter kasının yer aldığı yüzün alt kısmının inceltildiği estetik prosedürüdür. Yüzün alt kısmındaki şekil bozukluklarının tedavisi hedef alınır. Yüze erkeksi ve sert bir ifade veren kare yüz şekli küçültülerek daha orantılı bir yüz şekli elde edilir. Çene kaslarının aşırı gelişerek genişlemesine bazı alışkanlıklar, doğrudan etki eder. En önemlisi diş sıkma alışkanlığıdır. Ayrıca, aşırı sakız çiğneme de masseter kasının büyümesine yol açabilir.
Masseter Botoksla yüzü yeniden şekillendirme
Son dönemde özellikle yuvarlak ya da kare tipi yüze sahip olan kadınlar, daha estetik ve çekici bir görünüme sahip olmak için masseter botoksuna başvuruyorlar. Botoks, yüzü incelterek yeniden şekillendirmede ameliyatsız teknik olarak yeni ve iyi bir seçenek sağlıyor. Üstelik işlem kesisiz, ağrısız, dikiş izsiz çeneyi incelterek yuvarlak ve kare yüz şekilleri üçgen, oval ya da kalp şekline dönüştürme imkanı sunuyor. Genelde bir hafta içinde masseter kası yumuşuyor ve 6 hafta sonra yeni çene şeklini tam olarak görmek mümkün olabiliyor. Masseter botoksu ile uzun ömürlü, simetrik ve estetik sonuçlar elde ediliyor. İlk tedaviden 2 ile 4 ay sonra hastalara ikinci bir tedavi uygulanması öneriliyor. Çoğu kişinin üçüncü bir tedaviye ihtiyacı olmaz, ancak daha fazla düzeltme ihtiyacı olan yüzler için yeniden bir seans yapılabilir.
Masseter botoksundan sonra yemek yerken ağrı hissedilir mi?
Yemek yenildiğinde ağrı olmaz. Ancak sakız çiğnemek, jelibon türü şekerlemeler ve sert gıdaların çiğnenmesi sırasında hassasiyet ortaya çıkabilir.
Masseter botoksu kimlere tavsiye edilmez?
Botoks enjeksiyonlarının oluşturduğu etkiler kalıcı olmadığından önemli yan etkileri de oldukça azdır. Önlem olarak hamilelere ve emziren annelere, sinir ve kaslar ile ilgili sağlık problemleri ya da kanama sorunları bulunanlara, tedavinin uygulanması istenilen bölgede deri hastalıkları görülenlere botoks uygulanmaz. Aktif diş enfeksiyonu olan bireylere masseter botoksu yapılmaz.
Kaç çeşit botoks vardır?
Ülkemizde şu an için kullanımda olan botulinum toksin yani botoks maddesini içeren, Botox® ve Dysport® olmak üzere FDA onaylı iki marka bulunuyor.