Dolgu Uygulamaları

Dolgu nedir? (Göz Altı, Dudak, Çene)

Yaş aldıkça cilt altındaki yağ dokusunda ve cildin önemli yapıtaşları olan hyalüronik asit, kolajen ve elastin gibi maddelerde eksilmeler olur. Ciltte yaşlanma belirtileri olan, kırışıklıklar ve sarkmalar ortaya çıkar. Dolgular, bu kırışıklık ve sarkmaları gidermek, ciltteki izleri hafifletmek, dokuya hacim veya şekil vermek amacıyla cilt altına enjekte edilen geçici, yarı kalıcı veya kalıcı maddelerdir.

 

Dolgu ile neler yapılabiliyor?

Dolgu ile dudak, burun, kulak memesi, elmacık kemikleri ve çene şekillendiriliyor. Kaşlarda ve yüzde lifting etkisi sağlanıyor. Cilt nemlendiriliyor. Yüzde ve ellerde yaşla birlikte eksilen ve çökmüş olan bölgeler dolduruluyor. Göz altındaki morluklar minimize edilerek daha ışıltılı göz altları ortaya çıkarılabiliyor. Dolgu çeşitlerindeki seçenekler sayesinde bir yüzü yeniden şekillendirebiliyor ve kişinin daha iyi yüz hatlarına kavuşması sağlanabiliyor.

 

Dolgu malzemeleri çeşitlendikçe ve seçenekler arttıkça alınan sonuçlardaki başarı oranı da büyük oranda arttı. Artık her bir bölge için kullanıma uygun ideal dolgu malzemeleri var. Yani dudaklar için ayrı, göz altları için ayrı, çene ve burun için ayrı dolgu malzemeleri kullanılıyor.

 

Kullanılan dolgu malzemeleri üçe ayrılıyor

  • Kalıcı olmayan
  • Yarı kalıcı
  • Kalıcı dolgu malzemeleri

 

Kliniğimizde genellikle tercihimiz, kalıcı olmayan 8 ay ila 12 ay arasında kalıcılığı olan dolgulardır.

 

Dolgu enjeksiyonu ile hangi bölgeler tedavi edilebilir?

  • Dudak dolgunlaştırmak, dudak şekillendirmek
  • Dudak etrafındaki kırışıklıklar
  • Çene hattını düzeltmek
  • Yüzdeki sarkmanın giderilerek lifting etkisi yaratılması
  • Elmacık kemiklerini belirginleştirme
  • Burun kanatlarından dudak köşelerine inen nasolabial çizgileri hafifletme
  • Ağız kenarından çeneye doğru uzanan sarkma çizgisi
  • Kaşlara şekil vermek
  • Burun şekillendirmek
  • Kaş arasındaki derin çizgiler
  • Akne ve yara izlerinin hafifletilmesi

 

 

Dolgu maddeleriyle kırışık doldurma

Tüm dünyada en yaygın kırışık giderme yöntemlerinden biri, kırışıkların içine hyalüronik asit enjekte ederek doldurmak. Hyalüronik asit, gözün hemen altındaki çok ince kırışıklardan, burun ve ağız kenarındaki en derin kırışıklara kadar tüm kırışık tiplerine uygulanabiliyor. Ancak uygulanan asitin cinsi, özellikle yoğunluk açısından bölgeye göre az da olsa değişiyor.

 

Dolgu maddesi ince bir iğneyle düzeltilmek istenen alana enjekte edilir. Jel kırışıkların altını, çukurları doldurur ve düzeltir. Yüzdeki sarkmalarda yüze hacim vererek sarkmayı giderir. Ayrıca hyalüronik asit ve kalsiyum hidroksi apatit ciltte kolajeni arttırdığı için dolgu maddesi eridikten sonra bile uygulanan bölge ilk haline göre çok daha iyi gözükmektedir.

 

Dolgu türleri nelerdir?

 

Hyalüronik Asitli dolgular

Medikal estetikte en çok kullanılan dolgular hyalüronik asit içeren dolgulardır. Hyalüronik asit aynı zamanda vücudumuzda bulunan bir madde olduğu için alerji yapma ihtimali oldukça düşüktür.

 

Polikaprolakton içeren dolgular

Polikaprolakton (PCL), dokuyla uyumlu bir madde olup taşıyıcı jel içinde enjekte edilebilir uzun süreli kalıcılık ve ‘Kontrollü Biyolojik Emilebilirlik’ özelliklerine sahip bir dolgu türevidir. Uygulama sonrasında taşıyıcı jel birkaç haftalık süre içinde emilir. PCL ise kırışıklık veya hacim kaybı olan bölgeye direkt etki ederek yeni kolajen yapımını uyarır. PCL yapıdaki dolgular 2 ile 4 yıl süreli kalıcılık imkanı sunmaktadır. Orta ve derin kırışıklık ve mimik problemlerini düzeltme etkisinin yanı sıra yüz şekillendirme ve ellerin gençleştirilmesinde da güvenle kullanılan bir dolgudur.

 

Kalsiyum hidroksilapatit içeren dolgular

Hyalüronik asite kıyasla kalıcılığı daha uzun olan (18-24 ay) bir dolgu maddesidir. Ciltteki doğal kolajen dokunun yapımını uyarmaktadır. Özellikle derin çizgilerin giderilmesinde, çene, elmacık kemiği gibi yüz şekillendirmede ve el üstünün gençleştirilmesinde kullanılmaktadır.

 

Dolgu uygulamaları kimlere tavsiye ediliyor?

Yüzündeki kırışıklardan, sarkmadan veya çökmeden şikayet edenler, ince dudaklarını biraz daha belirgin hale getirmek veya dudaklarındaki asimetriyi düzelttirmek isteyenler, çene ucunun daha uzun ve belirgin olmasını arzu edenler ya da burundaki kemerinden rahatsız olanlar bu uygulamadan en fazla yararlananlar arasındadır. Ayrıca, hyalüronik asittin tüm yüze, dekolte ve ellere uygulanan tipiyle, kolajen üretimi tetiklenerek genel bir gençlik, sıkılık ve canlılık da elde edilebiliyor.

 

Dolgularla yapılan işlemlerin riskleri veya yan etkisi var mı?

Dolgular ile bu kadar çok şey yapabiliyorken iyi ve kötü çok örnekle karşılaşmak da kaçınılmaz oluyor tabii. Dolgu işlemlerini mutlaka tecrübeli bir hekim yapmalıdır. Dolgu için gittiğiniz merkezlerde size uygulamayı yapacak kişinin hekim olduğundan mutlaka emin olun. Çünkü sadece hekimlik eğitimi almış kişiler yüz anatominizi iyi bilebilir ve risksiz bir uygulama yapabilirler. Ayrıca doğru hasta seçiminin yanında hangi dolgu maddesinin nerede kullanılıp nerede kullanılmaması gerektiği ile uygun teknikle enjeksiyon derinliğini bilmek de çok önemlidir.

 

Dolgu uygulamasını takip eden gün içinde kızarıklık, şişme, ağrı, morluk veya dolgu bölgesinde hassasiyet oluşsa da bunların da 48 ila 72 saatte geçmesi bekleniyor. FDA onaylı olan ürünler alerji riski taşımıyor.

 

Dolgu nasıl uygulanıyor?

Uygulama yapılacak bölgenin tipine uygun olarak seçilen hyalüronik asit, ince bir enjektörle ya da kanülle doldurulacak bölgeye enjekte ediliyor. İşlem uygulama yapılan kişiyi çok rahatsız edecek bir ağrı vermiyor. Ancak üst dudak gibi çok hassas bölgeler için hafif bir anestezi kullanılabiliyor. İşlem 10-15 dakika sürüyor. Kişi, sonuçları işlemden hemen sonra görebiliyor. Sonuçlar kalıcılığını 8 ila 12 ay boyunca koruyor. Yeni bazı dolgularda bu süre 24 aya kadar uzayabiliyor.

 

Kimlere dolgu yapılmaz?

Hamilelere, bebeğini emzirenlere, cildinde enfeksiyon ve iltihap olanlara, dolgu maddelerine duyarlılığı olduğu bilinen kişilere uygulanmaz. Aktif enfeksiyonu olanlarda da enfeksiyon tamamen geçene kadar işlem ertelenir.

 

Dolgu işleminden önce dikkat edilmesi gerekenler?

Aspirin gibi kan sulandırıcılar ve ağrı kesiciler, yeşil çay, gingko, krill yağı, balık yağı, sarımsak, ginseng, ekinezya, E veya C vitamini kullananlarda morarma riski diğerlerinden yüksektir.

Eğer mümkünse tedaviden bir hafta önce bunların alımının kesilmesi önerilir.

 

Dolgu işleminden sonra dikkat edilmesi gerekenler?

Uygulamayı takip eden birkaç gün aşırı sıcaktan (güneşlenmek, solaryum), sıcak su ile banyo yapmaktan, ağır egzersizlerden kaçınmak gerekir. Uyurken yüzüstü pozisyonda yatmamaya çalışılmalıdır.