Hamilelikte Ciltte Oluşan Çatlaklar
Çatlakları kısaca; cildin elastikiyetini yitirmesine bağlı olarak deride meydana gelen yırtıklar olarak tanımlayabiliriz.
Anne adayları gebelik döneminde bazı önlemler alırlarsa bu çatlakların ortaya çıkmasını bir nebze önlemek mümkün olabiliyor ya da en azından çatlak oluşumu en aza indirilebiliyor.
Nedir bu önlemler;
• Cilde masaj fırçası yardımıyla masaj yaparak bu bölgelerdeki kan dolaşımını hızlandırmak.
• Cildi yumuşak ve esnek tutacak, hamileler için özel olarak üretilmiş nemlendirici bir kremi her gün sabah ve akşam cilde uygulamak. (Herkesin kolaylıkla ulaşabileceği zeytinyağı ve vazelin de çatlakları önlemede hayli etkili sonuç veriyor.)
• Bol su içmek
• Her gün mutlaka mevsiminde bol sebze ve meyve tüketmek.
Tüm bunlara dikkat ettiniz ve yine de çatlaklar oluştuysa umutsuzluğa kapılmayın. Fraksiyonel lazerler sayesinde bu çatlaklarının görünümü yüzde 60-70 oranında hafifletilebiliyor.
Fraksiyonel lazerler hangi bölgelerdeki çatlaklarda etkili?
En sık karın, bel ve kalça bölgesinde, göğüslerde, kol altlarında ve alt bacakların arka yüzeylerinde rastlanan çatlakların hemen hepsinde belli oranlarda etkili olan bir yöntem. Ancak, bulunduğu bölgeden çok, çatlağın oluştuğu zaman daha büyük önem taşıyor. 5 yıldan daha yakın bir dönemde oluşmuş çatlaklarda daha etkili sonuçlar alınıyor.
Fraksiyonel lazerlerin en önemli avantajı cildi soymadan onarmasıdır. Fraksiyonel lazer, bir lazer ışınının 250-360 arası daha ince ışınlara ayrılması anlamını taşıyor. Böylelikle cildin
1-1,5 milimetre altına odaklanan lazer ışını, dokunun kendi kendini tamirini sağlıyor. Bu şekilde cilt yenilemesinde ve sıkılaşmasında etkili olurken, yara izlerinin ve çatlakların onarımında da yüz güldürücü sonuçlar veriyor. Cildi soymadan, soyulmuş ve yenilenmiş etkisi sağlıyor.
İşlem ne kadar sürüyor? Anestezi gerekli mi?
İşlemin yarım saat kadar bir ön hazırlık süresi var. İşlem sırasında sadece lokal anestezik bir krem sürülüyor. Ardından lazerle uygulamaya geçiliyor. Sistemin güçlü soğutucu özelliği sayesinde yirmi dakikalık işlem acısız ve ağrısız tamamlanıyor. Yalnızca uygulama gününün akşamı görülen ve ertesi güne kalmayan bir kırmızılık oluyor. Tedaviler ayda bir kez olmak üzere 7-8 seans arası planlanıyor.
Doğumdan ne kadar zaman sonrasında bu işlem yapılabilir?
Doğumdan hemen sonra da başlanabilir. Ancak emzirmenin tamamlanmasını beklemek tavsiye ediliyor. Böylelikle kadınlar tedavi döneminde psikolojik olarak daha rahat olurlar.
Doğum haricinde gerçekleşen çatlaklarda da bu yöntem etkili mi?
Gebelikte oluşan çatlaklarla, aşırı kilo alıp vermelerle veya ergenlikte oluşan çatlaklar arasında anatomik bir fark bulunmuyor. Onun için bu yöntem her tür çatlaklarda uygulanabiliyor. Pembe ve mor rengi sedef beyazına dönmemiş çatlaklar çok daha başarılı sonuçlar veriyor. Önemli olan en erken dönemde tedavisine başlamak.