Leke Tedavisi

Güneş Lekesi Tedavisi – Melazma 

Cilt lekelerinin oluşması için bazen deniz kenarında bir haftalık tatil bile yeterli olabiliyor ancak bu lekelerden kurtulmak için yaklaşık 3 yıl gerekebiliyor. Güneş koruyucu kullanılmasına rağmen her yıl yüzdeki ve omuzlardaki lekelere yenileri eklenebiliyor. Çünkü sadece güneş ışınları değil cildin yapısı, genetik faktörler, kullanılan bazı ilaçlar ve ortamdaki radyasyon nedeniyle de lekelenme olabiliyor.

 

Niye cildimizde eskiye göre daha çok leke oluşuyor?

Bilim adamları ozondaki incelmenin hangi seviyeye ulaştığını açıklamak istemiyor ama Güney Kutbu üzerindeki delik giderek büyüyor. Ozon tabakasındaki incelme her geçen gün korkutucu derecede genişliyor. Eskiden annelerimiz kakao yağı sürüp güneşlendiklerini anlatıyor, bugün bunu yapmak imkânsız. Güneşin yarattığı en büyük problemlerden biri leke problemi.

 

Ciltte lekelere sebep olan sadece güneş ışığı mıdır?

Cilt lekelenmesine sebep olan pek çok faktör söz konusu. Hormon düzensizlikleri, tetrasiklin grubu antibiyotikler, bir takım doğum kontrol hapları, sivilce tedavisi sırasında kullanılan A vitamini türevi ilaçlar cildi ışığa karşı duyarlı ve lekeye açık hale getiriyor. Cilt rengi ve kalıtsal faktörler de etkili. Ayrıca parfüm sıkıp güneşe çıkmak bile tek başına leke sebebi olabiliyor.

 

Güneş Lekesi tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?

Leke tedavisinde kullanılan yöntemler:

 

  • Kimyasal peelingler
  • Leke açıcı kremler
  • Lazer uygulamaları
  • Altın İğne (İğneli Radyofrekans)
  • PRP
  • Mezoterapi

 

Lekelerle başa çıkmak, çoğu zaman tek bir tedavi şekliyle mümkün olmuyor. Ne kremler tek başına yeterli olabiliyor ne de peeling uygulamaları. Birtakım ışık kaynakları da kullanıldı zamanında ve bunların bir kısmının cilt lekelerini daha da artırdığı görüldü. Ancak yeni tedavi yaklaşımlarıyla lekeleri en aza indirmek mümkün olabiliyor. Bunlar: dövmeleri de silebilen Q-switch Nd:YAG lazerdir. Fraksiyonel lazerler leke tedavisinde cildi soyarak yenilemek ve lekeyi gidermek amaçlı kullanılabilir. Lekeyi oluşturan pigmenti lazer enerjisiyle yakıyor, sonra vücudun savunma hücreleri yanan pigmentleri dışarı atıyor.

Güneş Lekesi için Lazer uygulaması tek başına yeterli oluyor mu?

Bazı lekelerde lazer tedavisi tek başına yeterli olmuyor. Lekeler damar yapısında da varlığını devam ettiriyor. Bu bölgeyeyse DYE lazerlerle ulaşmak mümkün. Ancak iki yönlü bu kombine lazer tedavisi de yetmiyor. Bölgedeki hücre hasarının onarılması için PRP yönteminden faydalanılıyor. Yani vücudun kendi trombositlerinin içerdiği büyüme faktörlerinden yararlanarak o doku onarılıyor. Böylece alacalı görüntü ortadan kaldırılabiliyor. Ayrıca eczanede özel olarak hazırlanmış karışımlarla tedaviyi evde de devam ettirmek gerekiyor. Ve tabii çok ciddi bir güneş koruması.

 

Güneş Lekesi tedavisi ne kadar sürer?

Leke tedavisi genellikle 3 yıla kadar yayılan bir tedavi. Q-Switch lazerle lekelerin %64’ünü ortadan kaldırabiliyorsunuz ama kalan %36 gelecek yaz güneşin etkisiyle yine ortaya çıkabiliyor.

 

Lekelerden tamamen kurtulmak mümkün mü?

Lazerler, Altın İğne uygulamaları ve ev tedavileriyle lekeleri hafifletmek mümkün, diyebiliriz.

 

Güneş koruyucu kremler nasıl seçilmelidir?

Hekim tavsiyesiyle almak gerekiyor. Zira özellikle problemli ciltlerin risk durumuna göre güneş koruyucu kullanılması lazım. 2-3 saatte bir de mutlaka yenilenmeli. Şehirde bile her zaman yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanmak gerekiyor. 50 faktör ve üzeri olanları öneriliyor.