Migren Tedavisi – Botoks

Migren Tedavisi – Botoks Nedir?

Botoks medikal estetikte en sık mimik çizgileri dediğimiz dinamik kasların kasılmasına bağlı olarak alın ve göz çevresinde oluşan çizgileri düzeltmek için kullanılıyor. Botoks sıvı bir madde, kas ve sinir iletisini sağlayan ara madde olan asetilkoline tutunarak, sinir iletiminin kasta etkisini göstermesini engelliyor. Bu felç anlamına gelmiyor. Kas hareketlerini azaltıyor veya tamamen durduruyor.

Botoks kronik migrende sinir uçlarından salınarak ağrıyı başlatan kimyasal ileticileri bloke ederek ağrı beyne ulaşmadan kontrol altına alıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar botoks uygulamasının kronik migrenli hastaların dörtte üçünde etkili olduğunu ortaya çıkarmıştır.

 

Kronik migrende botoksla migren tedavisi nasıl yapılıyor?

Hastanın alın, her iki şakak, boyun, sırt ve omuz bölgelerinde, migreni başlattığı bilinen tetik noktalarına botoks enjeksiyonu yapılır. İşlem ortalama 10 dakika sürer. Botoks enjeksiyonları kronik migren tedavisinde ilk bir yılda üç ay aralıklarla yapılır. Bir yıl sonra enjeksiyon süreleri hastanın durumuna göre yeniden planlanır.

 

Uygulamadan sonra nelere dikkat etmek gerekiyor?

Botoksun daha geniş alana yayılmaması için en az iki saat başı öne eğmemek ve yine iki saat yatay pozisyonda kalmamak gerekiyor. Uygulamanın yapıldığı gün sıcak duş alınmaz.

 

Botoksla migren tedavisinin etkileri ne zaman ortaya çıkıyor?

Botoks enjeksiyonundan sonraki 4-10 gün içinde etkiler ortaya çıkar.

 

Botoksla migren tedavisi Yan etkileri nelerdir?

Yan etkisi yok denecek kadar azdır. Enjeksiyon noktalarında hafif morarma, şişlik, kızarıklık veya hassasiyet oluşabilir. Aynı gün baş ağrısı olabilir. Genellikle ertesi güne kadar tüm bu yan etkiler geçer.

 

Botoksla migren tedavisi kimlere önerilmez?

Hamilelere ve emzirenlere, MS (Multipl Skleroz) ve ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) gibi herhangi bir nörolojik veya kas hastalığı olanlara botoks uygulaması yapılmaz. Enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon bulunması durumunda, kanama bozuklukları olanlarda veya kan sulandırıcı ilaç kullananlarda da botoks uygulaması sakıncalıdır.