PRP Tedavisi

PRP nedir?

PRP (platelet rich plasma) ‘Trombositten Zengin Plazma’ anlamına geliyor. Trombositler, doku iyileşmesinde ve kanın pıhtılaşmasında önemli rolü bulunan kan hücreleridir. Önemli protein ürünleri ve bağ dokusu faktörleri içerirler. Yaralanmış bir bölgeye enjekte edildiğinde, hızla iyileşme sürecini başlatarak doku yenilenmesini uyardıkları görülmüştür. Bu tedavi sayesinde cilt lekelerinin hafifletilmesi, sivilce izlerinin giderilmesi, cildin daha gergin, canlı ve parlak görünmesi sağlanabiliyor.

 

PRP tedavisi nasıl uygulanıyor? 

Kişinin kendi kanı steril bir ortamda alınıyor. Özel bir santrifüj cihazında yüksek hızda ve belli sürelerde döndürülüyor. Santrifüj edilen kan, bazı ayraçlar sayesinde ayrıştırılıyor. Kanın alyuvarlar ve akyuvarlar gibi şekilli elemanları dibe çökerken, trombositten zengin bölümü ayrıştırılıyor. Trombositten zengin bu plazma özel bir işlemle alınıyor ve tedavi edilecek bölgeye mikroenjeksiyonlar yoluyla enjekte ediliyor. İşlem yaklaşık 30 dakika sürüyor ve hasta evine gidiyor.

 

PRP tedavisi hangi bölgelere uygulanıyor?

Sorunlu olan herhangi bir bölgeye uygulanabiliyor. Genel olarak yüze, boyuna, dekolteye, el ve ayak üstü gibi alanlara uygulanıyor. Kullanılan ayraçlara bağlı olarak, plasmagel adını verdiğimiz yoğun kıvamlı, dolgu maddesi gibi kullanılabilecek bir yapı da elde edilebiliyor.

 

PRP’nin ilk etkiler ne zaman ortaya çıkıyor?

Uygulamadan yaklaşık 3-4 hafta sonra ilk etkileri fark edilmeye başlanıyor.

 

PRP tedavisinin yan etkileri var mı?

Enjekte edilen karışım, hastanın kendi kanıyla hazırlandığı için alerji riski yok. Sadece işlem sırasında kızarıklık meydana gelebiliyor ve bu da birkaç saat sonra tamamen geçiyor.

 

PRP tedavisi ne kadar zamanda tamamlanıyor?

Kişinin ihtiyacına göre ayda bir kez olmak üzere 3-4 seansta tamamlanıyor. 6 ila 12 ay sonra tekrarlanması gerekiyor.

 

PRP tedavisinde nelere dikkat edilmelidir?

PRP tedavisinde kullanılan uygulama kitleri birbirinden farklılık gösterir. Bu nedenle bunların hastanın önünde açılıp hazırlanması önemlidir. Kişiden kan alıp, santrifüjden geçirmek ve enjekte etmek PRP tedavisi değildir. PRP’nin en önemli katkısı, enjekte edildiği bölgede kanlanmayı artırması ve yara iyileşmesi süreçlerini uyarmasıdır. Bu sayede spor hekimliğinde, yumuşak doku yaralanmalarında, kas kopmalarında ya da ortopedi ve travmatolojideki kırıklarda, hasarın beklenen doğal süreçlerden daha erken giderilme şansı bulunuyor. Yakın gelecekte bu süreçlerin bugün düşünemeyeceğimiz kadar erkenden gerçekleşebilmesi söz konusu.

 

PRP tedavisi kimlere tavsiye edilir?

Cerrahi müdahale istemeyen, mümkün olduğunca doğal görünümünü korumak isteyenler için ideal bir uygulamadır. PRP orta vadede cildine yatırım yapmak isteyenlere önerilir.

 

PRP tedavisi kimlere uygulanmaz?

Kan sulandırıcı alanlara, kanser öyküsü olanlara, kan hastalığı olanlara, yapılacak alanda enfeksiyon ve iltihap olanlara, hamile ve emzirenlere uygulama yapılmaz.

 

PRP uygulamasında acı hissedilir mi?

İşlemden önce anestezik krem sürülerek cilt uyuşturulur. PRP minik iğneler kullanılarak uygulanır. Bu yüzden çok fazla acı hissedilmez.

 

PRP işleminden sonra nelere dikkat edilmelidir?

İşlemle aynı gün sıcak banyo ve terlemeye neden olacak ağır spor yapılmaz. Yüksek koruma faktörlü güneş koruyucu ürünler kullanılmalıdır