Saçkıran nedir?
Saçkıran (Alopesi Areata) saç, sakal ya da kaş, kirpik gibi tüylerin bölgesel olarak aniden dökülmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Dökülme olan yerde genellikle daire şeklinde bir açıklık meydana gelir ve dışarıdan kolayca görülebilir. Bazı kişilerde bir süre sonra dökülen alanlarda yeniden saç çıkabilir veya hastalık gelişmeye devam edebilir. Saçkıran genellikle gençlerde ve erkeklerde daha fazla ortaya çıkar.
Saçkıran neden olur?
Saçkıranın tam olarak sebebi bilinmese de ağırlıklı olarak otoimmün hastalıklardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Saçkıranda diğer otoimmün hastalıklarda olduğu gibi kişinin bağışıklık hücreleri bu kez kıl köklerine saldırarak dökülmelere neden olur. Genetik geçişinin olduğu bilinmektedir. Ayrıca egzama, sedef, haşimoto, addison, alerjik reaksiyonlar, lupus, vitiligo gibi hastalıklar saçkıran görülme riskini artırırlar.
Saçkıran tedavisi nasıl yapılır?
Saçkıran bazı durumlarda saç mantarı ile karışabilmektedir. Doğru bir tanı konulabilmesi için hekime başvurmak önemlidir. Saçkıran tedavisinde öncelikli amaç hastalığın ilerlemesini durdurmaktır. Bazı hastalarda herhangi bir tedaviye gerek kalmadan saçlar kendi kendine tekrar çıkar. Daha ciddi vakalarda tedavi için steroid ilaçlar kullanılır. Steroidler hastalığın durumuna göre ya krem formunda ya da mezoterapi yöntemiyle uygulanabilir.