Sakal Ekimi

Sakal ekimi nedir?

Sakal ekimini daha çok sakallarında çeşitli sebeplerle dökülmeler meydana gelmiş olanlara veya daha gür daha belirgin bir sakal şekli arzu edenlere sağlıklı ve genetik olarak dökülmemeye kodlanmış saçlardan nakil yapılması işlemidir.

 

Sakal dökülmesi neden olur?

Sakallarda ve bıyıklarda tıpkı saçlarda olduğu gibi genetik sebeplerle, hormonal dengesizlikler, otoimmün hastalıklar, yanıklar ve çeşitli cilt hastalıklarına bağlı olarak kayıplar oluşabilmektedir.

 

Sakal ekimi nasıl yapılır?

Saç ekiminde olduğu gibi FUE yöntemi ile yapılır. Ekim işlemine başlamadan önce iyi bir planlama yapılmalıdır. Hasta ile birlikte ekim yapılacak alan çizilerek ihtiyaç olan kök sayısı belirlenir. Belirlenen sayı kadar alan, ense üzeri iki kulak arası tıraş edilir. Kökler mikromotorla ince punchlarla çıkarılır. Ekim bölgesinin durumuna göre kökler tekli gruplar haline getirilir. Ekim yapılacak alan lokal anestezi ile uyuşturulur. Kişinin natürüne uygun olarak kanallar açılır. Graftler bekleme süresinde özel solüsyonlarda soğuk ve kurumamasına dikkat edilerek bekletilir. Sonra belirlenen sakal bölgesine özenle ekilir.

 

Sakal ekimi öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

 

  • Öncelikle dikkat edilmesi gereken en önemli nokta sakal ekiminin steril kliniklerde ve saç ekim uzmanları tarafından yapılmasıdır. Doğru klinik seçildikten sonra sakal ekimi yaptırmak isteyenler uygulamadan 3 gün önce kan sulandırıcı ilaçlarını almayı bırakmalı, 3 gün öncesinde ve 1 hafta sonrasında alkol kullanmamalıdır.
  • Hasta uygulama sonrasında rahatlıkla günlük yaşamına devam edebilir. Yine de ilk 3 gün kritiktir, bu günler greftlerin yeni yerlerine tutunma ve kaynama sürecidir. Ekim bölgesini 3 günden önce hasta kendisi yıkamamalıdır. 3 gün boyunca ağzını çok açmasını gerektirecek yiyeceklerden uzak durmalıdır. (Elma, hamburger vb.)
  • Yatma şekli çok önemlidir. Yatarken sırtüstü ve yüksek yastıkla yatılmalı, ekim yapılan bölgenin sürtünmelerden korunmasına dikkat edilmelidir. Hamam, havuz, sauna, güneş ve solaryumdan en az iki hafta süre ile uzak durulmalıdır. 6 ay boyunca ekim alanı sert darbelerden, sürtünmelerden korunmalı ve tıraş makinesi değdirilmemelidir
  • Ekimden sonraki gün kliniğimizde ilk yıkama ve gerekli kontroller yapılır. Hasta 3.gün bölgeyi kendisine öğretilen şekilde yıkamaya başlar. 10. günde kabuklar dökülür. 1 ay içinde ekim yapılan köklerin ucundaki kıllar dökülür. 3. ayda çıkmaya başlayan sakallar artık kalıcı sakallar olacaktır. Ekilen tüm sakalların son halini alması 1 yılı bulur.

 

Sakal ekimi yapıldıktan ne kadar süre sonra yüz normal görünümüne kavuşur?

 

10. günden sonra kabuklar tamamen dökülünce yüz normal görünümüne kavuşur. Kişiden kişiye değişen, kısalan veya uzayan sürelerle 4-12 ay sonra sakal bölgesinde artık kalıcı bir şekilde sakallanma olacaktır. Steril bir klinikte ve uzman bir ekiple yaptırdığınız operasyondan sonra doğal ve önceden sahipmişsiniz gibi görünen sakallarınız olacaktır.