Siğil Tedavisi

Siğil nedir?

Siğiller, insan papilloma virüsünün neden olduğu cildin üst tabakasını enfekte ederek oluşturduğu iyi huylu küçük şişkinliklerdir. Çocuklarda ve ergenlerde daha sık rastlanır. Virüslerin neden olduğu siğiller son derece bulaşıcıdır. Siğille direkt temas ya da siğile temas eden terlik, havlu, telefon, tıraş makinesi gibi ortak kullanılan eşyalarla bulaşırlar.

 

Siğiller ağrı yapar mı?

Genellikle ağrısızdırlar. Seyrek de olsa bazen ağrı, kaşıntı ya da kızarıklıklara neden olurlar.

 

Siğil neden çıkar?

Siğil, kısaca HPV olarak adlandırılan insan papilloma virüslerinin neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyondur. Ancak göbekli siğillerin nedeni HPV değil molluskum kontagiosum olarak adlandırılan başka bir virüstür. Seboreik siğillerin nedeni ise bir virüs değildir. Bunlar aslında gerçek siğil değildir ve seboreik keratoz olarak da adlandırılır. Bulaşıcı özellik taşımazlar.

 

Siğilden nasıl korunuruz?

Öncelikle siğili olan kişilerle yakın temastan ve kişisel eşyaların ortak kullanımından uzak durmak gerekir. Yakınlarınızda siğil varsa ortak eşyaları ortak kullanmaktan kaçınmalısınız. Ayrıca yüzme havuzu, sauna ve hamam gibi ortamlarda daha kolay bulaşma olur. Herhangi bir yerinde siğil bulunan kişi bunu vücudunun başka bölgelerine de bulaştırabilir. Ciltte yara veya kesik varsa siğil virüsleri ile enfekte olmak daha kolay hale gelir. Aynı zamanda cildin nemli ya da ıslak olması da bulaşma riskini artırır.

 

Siğil çeşitleri nelerdir?

Enfeksiyondan sorumlu virüs tipine ve yerleştiği bölgeye bağlı olarak, morfolojik açıdan farklı tipte siğiller ortaya çıkar. Siğile neden olan HPV’nin 100’den fazla türü vardır.

 

Verruca Vulgaris

En sık rastlanılan siğil türüdür. Vücudun her yerinde görülebilir.

  • Sıklıkla parmaklarda, tırnak çevresinde ve el sırtında yerleşir.
  • Tırnak yeme alışkanlığı olanlarda daha sık rastlanır.
  • Deri renginde, pürtüklü̈ yüzeyli ve bazen üzerinde siyah noktalanmaların da görülebildiği deri kabarıklıkları şeklinde karşımıza çıkar. Ağrı ya da kaşıntıya neden olmaz.

Verruca Filiformis

Verruca vulgaris tipi siğillerin özel bir şeklidir. İpliğe benzeyen uzun bir gövdeye sahiptir. Daha çok yaşlılarda yüzde; göz kapakları, dudaklar, burun veya boyunda çıkma eğilimi gösterir. Kaşıntılı olabilirler. Kozmetik açıdan oldukça rahatsız edici bu siğil türü yıkama, kurutma veya tıraş sırasında tahriş olabilir.

Verruca Plantaris 

Ayak tabanında görülürler. Ağrılıdırlar. Genellikle yüzme havuzu, hamam, spor salonu gibi ortak kullanım alanlarında bulaşır.

Göbekli Siğiller

Görünümleri siğile benzese de gerçek siğil değildir ve insan HPV virüslerinden kaynaklanmazlar. Vücutta daha çok gruplar halinde yerleşirler. Çocuklarda gövde, yüz, boyun veya koltuk altlarında yerleşirken, yetişkinlerde daha çok genital bölgede görülür.

Seboreik Siğiller

Seboreik siğillerin neden oluştukları tam olarak bilinmemektedir. Virüslerden kaynaklanmaz ve bulaşıcı değildir. Daha çok yaşlılarda görülür ve seboreik keratoz olarak da adlandırılır. Yüz, göğüs, sırt, el sırtı, kol ve bacaklarda görülür. Görünümleri farklılık gösterebilir.

 

Siğil tedavisi nasıl yapılır?

Siğillerin tedavileri hastanın yaşına, siğilin bulunduğu bölgeye, kalınlığına ve klinik tipine göre planlanır. Siğil tedavilerini hekimler uygulamalıdır. Tedavi için farklı yöntemler ve çözümler vardır. Tedavide sıklıkla salisilik asit çözeltisi içeren ilaçlar, kriyoterapi (dondurma yöntemi), lazer tedavisi ya da cerrahi işlem uygulanır. Genellikle tedaviden sonra HPV virüsü pasif duruma geçer ve siğil tekrarlamaz. Ancak bağışıklık sistemi zayıflarsa tekrarlama olasılığı vardır.

 

Salisilik asit çözeltisi

Salisilik asit çözeltileri, siğile birkaç hafta boyunca günde birkaç kez uygulanarak kullanılır. Bazı formlarında laktik asit de bulunur.

Kriyoterapi tedavisi

Uygulama sırasında doktor genellikle pamuklu bir çubuğu sıvı azotun içine batırır ve siğil üzerinde birkaç saniye baskı uygulanır. Sıvı azot çok soğuktur ve üst ciltteki hücreleri yok eder. Kriyoterapi tedavisi siğil tamamen geçinceye kadar tekrarlanır.

Lazerle siğil tedavisi

Lazer ile siğil tedavisi zor bölgelerdeki ve tedaviye dirençli siğiller için en uygun tedavi seçeneğidir. Lazer ışığı siğil zeminindeki damarları ısıtarak tahrip eder ve siğilin beslenmesini bozar. Siğiller morumsu kahverengi bir hal alır. En geç bir ay içinde kabuk soyulur ve sağlıklı bir cilt ortaya çıkar. Uygulama alanı geniş ve kalın bölgelerde tekrar seansı gerekebilir. Lazer tedavisinde ısı etkisi ile siğile neden olan virüsler de ortadan kalkar.

Cerrahi tedavi

Bazı durumlarda siğil cerrahi olarak çıkarılmak suretiyle tedavi edilir. Lokal anestezi ile bölge uyuşturulduktan sonra siğil, ısıtılmış neşter yardımıyla kesilerek çıkarılır.