Sivilce (Akne) izi nedir ve nasıl oluşur?
Derin ve iltihaplı akneler iyileştikten sonra geride iz bırakabilirler. İzler yüzeyselse cilt kendini zamanla tamamen yenileyebilir. Ancak özellikle alt deri etkilenmişse izlerin çeşitli yöntemlerle tedavi edilmesi gerekir.
Sivilce (Akne) izi kalmaması için neler yapılması gerekir?
Birinci adım her zaman doğru ürünler ve temizleyiciler kullanarak aknenin oluşmasını engellemektir. Oluşan sivilcelerin sıkılması iz kalma ihtimalini yükseltir. Ayrıca sıkmak mevcut aknede belirginleşme, çevreye doğru büyüme ve kızarıklığın artmasına yol açabilir. Bakterilerin tetiklediği tipte bir akne ise çevresindeki sağlam deriye yayılmasını da kolaylaştırır.
Sivilce izleri nasıl tedavi edilir?
Akne ve sivilce izlerinin tedavisi zaman ve sabır gerektirmektedir. Herkeste aynı tedavi aynı sonuçları vermeyebilir. Çok derin sivilce izlerinde yani üst derinin tahrip olduğu durumlarda birkaç tedavi yöntemini bir arada kullanmak her zaman daha iyi sonuçlar verir. Sivilce izlerinde sıklıkla kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır:
Lazer ile cilt yenileme: Fraksiyonel lazer uygulamaları ile sivilce izlerinin hafifletilmesi ve cilt görünümünün iyileştirilmesi mümkün olabilmektedir.
Yağ veya dolgu enjeksiyonları: Derin sivilce izleri kolajen ya da yağ enjeksiyonu yapılarak daha az belirgin hale getirilirler. Belirli aralıklarla tekrar edilmesi gerekir.
Enerji cihazları ile yapılan tedaviler: Radyofrekans ya da IPL gibi cihazlarla cildin üst tabakasına zarar vermeden sivilce izlerini daha az görünür kılmak mümkündür.
Kimyasal peelingler: bu işlemde cildin üst tabakaları soyularak sivilce izlerinin hafifletilmesi hatta yüzeysel izlerde tamamen iyileşmesi sağlanabilir.
Kök hücre tedavisi: keratinosit hücreler Sağlık Bakanlığı onaylı kök hücre laboratuvarlarında çoğaltıldıktan sonra 30-45 gün ara ile hekim tarafından özel bir yöntemle 3 seans şeklinde uygulanabilir.
İğneleme: üzerinde mikro-iğneler bulunan (dermapen) alet ile cilt altındaki dokular uyarılarak izler hafifletilebilmektedir. Basit ve güvenli bir işlemdir.
Ameliyat: minör bir operasyon ile izlerin olduğu bölge kesilerek çıkarılır, minik dikiş ya da cilt grefti ile izler gizlenir. Subsizyon tekniğinde ise akne izinin altında yer alan fibroz bağlar, özel iğneler ile koparılarak derin izlerin görünümü hafifletilebilir.