Yanık İzi Tedavisi

Yanık İzi Tedavisi ve Dereceleri

Yanıkların, birçok sebebi vardır. Cilt kaynar sıvılarla, yakıcı kimyasallarla, aşırı sıcak yüzeylerle, direkt ateşle temas ettiğinde veya uzun süre soğuğa maruz kaldığında yanıklar gelişir. Yanığın şiddeti temasın süresine ve miktarına göre değişebilmektedir. Eğer yakıcı unsur ile uzun süreli temas olmuş ise yanığın derecesi de yükselir.

 

Yanık gerçekleştiğinde o bölge zaman kaybetmeden soğuk musluk suyu altında en az yarım saat serinletilmeli, üzeri kapatılmamalı ve ciddi bir yanık söz konusuysa hemen hekime başvurulmalıdır. Evlerde yapılan yanık tedavilerinde en büyük yanlışlardan bir tanesi yanan bölgeye çeşitli maddeler sürmektir. Diş macunu, salça, yumurta akı ve benzeri şeyler, ciltte kalıcı olan izlerin en büyük sorumlularındandır.

 

Yanık izi nasıl tedavi edilir?

Yanık izlerinin tedavisinde özellikle Fraksiyonel ve Thulium lazer uygulamaları olumlu ve etkili sonuçlar vermektedir. Yanık izleri derin ve cildi önemli derecede kaplıyor ise lazerin çok fazla etkisi olmaz. Ancak yanık derecesi az ve geniş bir alanı kaplamıyorsa ve ince deri ile örtülmüş ise lazer uygulaması izin hafifletilmesinde önemli katkılar yapmaktadır.

 

Yanık izinin tedavisinde Fraksiyonel lazer nasıl uygulanıyor?

Fraksiyonel lazerden önce uygulama yapılacak bölgeye anestezik krem sürülür. Uygulama, yanık bölgesinin en üst kısmını soyarak yapılır. Soyma işleminin ardından hemen yeni doku üretimi başlar. Amaç zarar görmüş kötü dokuların yerine daha sağlıklı ve doğal dokunun oluşturulmasını sağlamaktır. Yeni doku üretimi sayesinde cilt üzerinde belirli seviyeye kadar düzelme sağlanmaktadır. İşlem her seansta tekrarlanır. İzin durumuna bağlı olarak bir ay arayla 4 – 6 seans uygulama yapmak gerekebilir.

 

Yanık izinde kullanılan diğer destekleyici tedavi yöntemleri hangileridir?

  • Mezoterapi
  • PRP
  • Yağ enjeksiyonu
  • Kök hücre enjeksiyonu
  • Dermapen
  • Radyofrekans

 

Yanık izi tedavisinden nasıl bir sonuç beklenmelidir?

İyileşme, yanığın derinliğine, genişliğine, bulunduğu bölgeye göre değişir. Ayrıca kişinin yaşı, genetik faktörler de alınacak sonucu etkiler. Tedavi ilerledikçe deri üzerindeki kabarıklık azalacak, yanık bölgesi yumuşayacaktır. Bu süreçte tedavi edilen alanın nemli tutması ve güneşten uzak durması gerekir. Genel olarak tedavi döneminde oluşabilecek yan etkiler geçicidir.