Dolgu Eritme Uygulaması

Dolgu eritme nedir?

Hyalüronik asit bazlı dolguları eritmek için tasarlanmış bir madde olan hyalüronidaz enjekte edilerek hatalı ya da kişiyi mutsuz eden dolguları eritme işlemidir. Hyalüronik asit dolgu maddeleri, hyalüronidaz adı verilen bu enzimle kısmen veya tamamen eritilebilir. Hyalüronidaz dolgu uygulanan bölgelere enjekte edildiğinde, hyalüronik asit parçacıklarını çözer.

 

Hyalüronidaz Nedir?

Hyalüronidaz bir enzimdir. Hyalüronidaz, hyalüronik asit liflerini sindirerek yok eder.

 

Dolgu eritme uygulaması hangi durumlarda yapılır?

  • Dolgudan sonra ortaya çıkan aşırı dolgunluk
  • Tedavi bölgesinde enfeksiyon oluşması
  • Uzun süreli şişlik, ağrı ve normal olmayan bir doku
  • Kişiyi tatmin etmeyen sonuçlar
  • Dolgu, kan damarlarına çok yakın enjekte edildiğinde, kan akışını engelleyebilir ve bölgede dolaşım problemleri ortaya çıkabilir.

 

Hyalüronidaz uygulaması güvenli midir?

Hyalüronidaz içeriğinin büyük bölününde asit bulunan bir madde maddedir ve mutlaka hekim kontrolünde kullanılmalıdır. Bazı hastalarda, eritici ajanlar hayvansal yan ürünlerden elde edildiği için alerjik reaksiyon gelişebilir. Ancak, çoğu durumda hyalüronidaz, dolgu enjeksiyonlarının istenmeyen sonuçlarını ortadan kaldırdığı için kurtarıcı olabilir. Hyalüronidaz ile yapılan eritme işlemlerinde hedeflenenden daha fazla miktarda dolgu eriyebilir ve ardından yeniden bir dolgu tedavisi ihtiyacı ortaya çıkabilir.

 

Hyalüronidaz ile her türlü dolguyu eritmek mümkün müdür?

Hyalüronidaz ile sadece hyalüronik asit içerikli dolguları eritebiliyoruz. Eğer hyalüronik asit dışında, polikaprolakton içeren bir dolgu uygulandıysa, işlemden kısa bir süre sonra bölgeye serum fizyolojik ya da steroid enjekte ederek dolgu miktarını azaltmamız mümkün olabiliyor. Ancak bu tür dolgu maddelerinin sonuçlarını iyileştirmenin ya da tamamen geri almanın en iyi yolu ise maalesef vücut tarafından emilmelerini beklemektir.
Kalıcı dolgularda durum tamamen farklıdır ve bu dolguları eritmek mümkün değildir. Kalıcı dolguların geriye dönüşü ancak cerrahi operasyon ile çıkarmak suretiyle yapılabilir. Cerrahi işlemin ardından iz kalma riski yüksektir, bu nedenle cerrah işlemi en az iz kalacak şekilde planlamalıdır.