Yara İzi Tedavisi

Yara izi neden olur?

Çeşitli sebeplerle meydana gelen yaralanmalardan, ameliyat izlerinden ve kesiklerden sonra kalan izlere yara izleri diyoruz. Bir yaralanma anında vücudun ilk tepkisi kanamaktır. Daha sonra burada pıhtılaşma olur. Pıhtının üst tabakası kuruyarak kabuk haline gelir. Böylece yara dış etkenlerden korunur.

Pıhtının alt tabakası ise fibroblast adı verilen hücreleri barındırır; bu hücreler kabuk kalktığında ortaya çıkan yara izini oluşturacak dokunun yapı taşlarıdır. Yara izini oluşturan doku normal deri ile aynı hücrelere sahip olsa da kolajenin yapısı nedeniyle farklı bir görünüm ortaya çıkar.

Yara izlerinin ortaya çıkma sebepleri:

  • Yaralanmalar
  • Cerrahi işlemlerden sonra oluşan kesi izleri
  • Köpek ısırması, kedi tırmalaması vb. İzler
  • Yanık izleri
  • Enjeksiyonlar
  • Su çiçeği veya akne gibi döküntülerin geride bıraktığı izler

 

Yara semptomları ve belirtileri nelerdir?

Yara izi, iyileşme sürecinde cilt üzerinde kırmızı mor renkte gelişen sert fibröz doku olup zaman içinde yassılaşıp daha açık bir renk alır.

 

Yara izi nasıl teşhis edilir?

Yara izleri genellikle görsel muayene ile teşhis edilir. Bazı durumlarda izin gerçek durumunu anlamak için daha detaylı incelemeler gerekebilir. Mikroskop altında bakmak ya da biyopsi yapılması gibi.

 

Yara izlerini kremlerle, losyonlarla veya E vitamini uygulayarak iyileştirmek mümkün mü

Yara izlerini hafifletmek amacıyla üretilen bazı spesifik ürünler belli bir noktaya kadar iyileşmeye yardımcı olabiliyorlar. Ancak yara izini tamamen ortadan kaldırmaları mümkün değildir.

 

Yara izi zamanla yok olur mu?

Yara izinin oluştuktan sonra stabil duruma gelmesi en az 2 yıl kadar sürebilir. Bu süreç kişiden kişiye ve izin bulunduğu bölgeye göre değişir. Vücut bir yarayı iyileştirmek için yüksek miktarda kolajen üretir. Ayrıca yeni kan damarları da ürettiği için en başlarda yara izi koyu renkli, kırmızımsı görünecektir. Zamanla yara izine iletilen kan miktarı azalır ve ardından iz düzleşmeye başlar. Herhangi bir tedaviye karar vermeden önce bir süre beklemek, yaraya dokunmamak ve alacağı son şekli görmek gerekir. Doktor izi detaylı inceledikten sonra en doğru tedavi zamanına karar verir.

 

Yara izi neden kaşınır?

Yaralar iyileşirken ve yeni doku üretimi sırasında vücut histamin denilen bir madde salgılar. Histamin yaraların iyileşme sürecinde büyük öneme sahiptir. Histamin aynı zamanda alerjik reaksiyona neden olur ve salgılandığı süreçte yarada kaşınma başlar. Kaşıntı, yaranın iyileşme dönemi ilerledikçe şiddetlenebilir. Bu süreçte cildin kolajen üretimi artar ve yara yeni cilt hücreleriyle sarılmaya başlar. Yeni cilt oldukça hassastır ve herhangi bir müdahale ile zarar görebilir. Yaranın olduğu bölgeyi temiz tutmak ve kaşıyarak tahriş etmekten kaçınmak gerekir. Ancak kaşıntı, kızarıklık, ağrı veya akıntı ile birlikte görülüyorsa bu yaranın iltihaplandığı anlamına gelebilir. Böyle bir durumda mutlaka doktorunuza bilgi vermelisiniz.

 

Yara çeşitleri nelerdir?

Kontraktür yara izi: Cildin yanması sonucu oluşan iz. Bu izler cildi sıkıştırır ve hareket yeteneğini zayıflatabilir.
Keloid yara izi: Keloid abartılı yara iyileşmesi demektir. Aradan zaman geçse bile yara izi kabarık sınırların dışına taşmış, kaşıntılı ve kızarıktır.
Hipertrofik yara izi: Bunlar keloidlere benzeyen, yaralanma sınırının ötesine geçmeyen kırmızı lekelerdir. Tedavilerinde iltihabı azaltmak için steroid enjeksiyonları ya da yara izini düzleştiren silikon tabakalar kullanılır.
Sivilce izleri: Derin çukurlardan, açılı veya dalgalı görünümlere kadar uzanan birçok sivilce izi türü vardır. Tedavi seçenekleri, sahip olduğunuz akne izinin türüne bağlıdır.

 

Keloid yara izi oluşumuna en yatkın vücut alanları nelerdir?

Keloid yara izlerinin kollarda, başta, boyunda ve göğüste daha sık görülebilmektedir.

 

Güneş ışığının yara izi üzerindeki etkisi nedir?

Yara izinin üstünde oluşan yeni deri ince olup, koruma içermediğinden güneşten gelen U.V ışıkları iyileşmeye zarar verecektir. Bu sebeple güneş ışınlarına karşı koruyucu krem kullanmak gerekir.

 

Yara izi nasıl tedavi edilir?

Tedavi planlamasında öncelik lazer uygulamasıdır. Thulium ya da fraksiyonel lazerler tercih edilir. Yağ dokusu enjeksiyonu ile de yanık ve yara izleri tedavi edilebilir. Bu tedavide kök hücre ile yağ dokusu oluşturulmasının yanı sıra yine lazer ile bölgenin yumuşatılması işlemi de yapılır.

Destekleyici uygulama olarak PRP, dermapen ya da radyofrekans da kullanılabilinir. Tüm bu tedavilerle birlikte yanık ve yara oluşumuna bağlı aşırı hücre üretimi sonucunda oluşan anormal dokunun ortadan kaldırılması hedeflenir. Tedavi seanslar şeklinde planlanır. Beklenen sonuç, kişiden kişiye değişmekle birlikte iyileşme oranı %60-70 civarındadır.