Kuru İğneleme

Kuru İğneleme Nedir?

Kuru iğneleme tedavisi, kas dokusundaki tetik noktalara ve gergin bantlara, akupunktur iğneleri aracılığıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavide, vücuda steroid, lokal anestezik veya mezoterapi ürünleri gibi ilaçlar verilmez. Genellikle kas spazmlarının neden olduğu ağrıların hafifletilmesinde etkilidir.

Bu tedavinin etki mekanizması, kas spazmındaki tetik noktaların sinir-muscle bileşim yerleriyle ilişkili olduğu bilgisinden gelir. İğne, bu noktalara uygulandığında, merkezi sinir sistemine fazla miktarda bilgi iletilir. Bu durum, daha önce merkezi sinir sistemine, yani beyin ve omurilik bölgesine gelen ağrılı uyaranların kapatılmasına yol açabilir. Böylece, ağrı sinyalleri azalır ve kişi daha rahatlar.

Kuru iğneleme tedavisi, çeşitli kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Bunlar arasında boyun, sırt ve bel ağrıları; miyofasiyal ağrı sendromu ve fibromiyalji sendromu; golfçü ve tenisçi dirseği; tendinopatiler; spor yaralanmaları ve rehabilitasyonu; duruş bozukluğu veya skolyoz gibi kas spazmlarına bağlı rahatsızlıklar yer alır.

Kuru iğneleme tedavisi, ağrıyı hafifletmenin yanı sıra kas spazmlarını gevşetme, kas fonksiyonlarını iyileştirme ve hareket aralığını artırma gibi faydalar sağlayabilir. Ayrıca, tedavi seansları genellikle hastanın kişisel ihtiyaçlarına ve tedaviye yanıtına bağlı olarak özelleştirilir.

Kuru iğneleme tedavisinin etki mekanizması nasıldır?

Kas spazmındaki tetik noktalar çoğunlukla sinir-kas bileşim yerleri ile ilgilidir ve bu alanların iğne ile uyarılması merkezi sinir sistemine fazlaca bilgi girmesine sebep olur. Bu da daha önceden merkezi sinir sistemine, yani beyin ve omuriliğe gelen ağrılı uyaran girişlerinin kapatılmasına sebep olur.

Kuru iğneleme tedavisi hangi hastalıklarda kullanılır?

  • Boyun, sırt, bel ağrısı
  • Miyofasiyal ağrı sendromu
  • Fibromiyalji sendromu
  • Golfçü ve Tenisçi dirseği, Tendinopatilerde
  • Spor yaralanmaları ve rehabilitasyonunda
  • Duruş bozukluğu veya skolyoza bağlı olarak gelişen kas spazmlarında