Et beni nedir?
Deri seviyesinden daha kabarık, estetik olmayan görüntüsü dışında herhangi bir rahatsızlığa neden olmayan küçük deri parçalarıdır. Genellikle göz kapakları, cinsel organlar, göğüs altı, boyun gibi cildin daha ince olduğu bölgelerde görülürler. Bu küçük et parçaları cilde peduncle adı verilen ince veya kalın bir sapla bağlanırlar. Et benleri çoğunlukla ciltle aynı renktedirler. Çapları 2 milimetre ile 1 santimetre arasında değişebilir ve bazılarının büyüklüğü 5 santimetreye kadar ulaşabilir. Otuzlu yaşlardan sonra daha sık görülürler ve ellili yaşlardan itibaren sayıları artabilir. Kadınlarda veya erkeklerde görülme sıklığı aynıdır. Bulaşıcı değildirler.
Et beni neden çıkar?
Net olarak et benlerinin neden oluştukları bilinmemekle birlikte oluşumlarını artırdığı düşünülen faktörler şunlardır:
- Genetik yatkınlıklar
- Hormonal sebepler
- Ani kilo değişimleri
- Yaş
- Kozmetik ürünler
- Stres
- Sürtünme
- Güneş
- Solaryum
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması
Et beni kendiliğinden düşer mi?
Bazen ince saplı olanlar kendiliğinden ya da sertçe bir temasla kopabilirler. Kopmanın ardından enfekte olmadıkları sürece sorun yaratmazlar. Koparmaya ya da kesmeye çalışmak kötü huylu lezyonlara dönüşebilme riskinden dolayı veya enfeksiyon gelişebileceği için tehlikelidir.
Et Beni Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Elektrokoter ile yakma
- Lazer ışını ile yakma
- Kriyoterapi ile dondurarak
- Cerrahi yöntem
Et beni tedavisinde lazer uygulaması son dönemde en sık tercih edilen yöntem. Bu tedavinin avantajları, anestezi gerektirmemesi, en fazla 2 seansta istenilen sonucun elde edilebilmesi, iz kalma riskinin olmamasıdır. İşlemden hemen sonra kişi normal hayatına dönebilmektedir. Büyük et benlerini ise cerrahi yöntemlerle çıkarmak daha uygundur. Şüpheli et benlerinin cerrahi yolla çıkarıldıktan sonra incelenmek üzere patolojiye gönderilmesi önerilir.