Aşırı Terleme Tedavisi
Aşırı terleme (hiperhidrozis), normalde sağlığa zarar vermeyen bir rahatsızlıktır. Ancak kişilerin sosyal hayatını, iş hayatını, psikolojik durumunu etkiliyorsa mutlaka tedavi edilmelidir. Terleme önleyici pomad ve losyonlar yeterli gelmediğinde ve kişi ameliyat olmak istemiyor veya ameliyat bir risk taşıyorsa, düzenli aralıklarla uygulanan botoks enjeksiyonları aşırı terlemede etkili bir medikal tedavi yöntemidir. Aşırı terlemeye karşı botoks, son yıllarda en sık başvurulan tedavi yöntemlerinden biri olmuştur. El, ayak ve koltuk altı terlemeleri botoks tedavisi ile 6 aya kadar başarılı bir şekilde ortadan kaldırılabiliyor. Uygulama yapılacak bölge öncesinde lokal anestezik krem ile uyuşturuluyor ve ter bezlerinin yoğun olduğu bölgeye ilaç kısa aralıklarla bırakılarak (20-30 adet) uygulanıyor. Böylece uygulama yapılan bölgede ter bezlerine ulaşan sinirler geçici bir süre için bloke edildiği için ter üretimi engelleniyor.
Aşırı terleme nedenleri nelerdir?
Terlemenin sebebi sempatik sinir sisteminin uyarılmasıdır. Aşırı terlemenin en fazla görüldüğü bölgeler koltuk altları, avuç içi ve ayaklardır. Stres ve gerginlik ile birlikte terleme sorunu daha da artabilir. Ayrıca hipertiroidi (tiroid bezinin çok çalışması), menopoz, hipoglisemi, fazla kilolar, böbrek üstü bezindeki hastalıklar aşırı terlemeye sebep olabiliyor.
Etkisi ne zaman görülür ve ne kadar sürer?
Uygulamadan bir hafta sonra terlemede azalma başlar. İlerleyen günlerde iyileşme artarak devam eder. Botoksun etkisi ise 6 ila 8 ay arasında sürer. Etki hafiflemeye başladığında ikinci uygulama yapılır. Tekrar edilen her uygulamadan sonra etki süresi artar.
Botoksla terleme tedavisinin yan etkisi var mıdır?
Botoks işlemleri uzun yıllardır güvenli bir şekilde uygulanmaktadır ve bilinen bir yan etkisi yoktur. Sadece enjeksiyona bağlı olarak küçük morluklar görülebilir, bunlar da birkaç gün içinde kendiliğinden geçmektedir.
Botoksla terleme tedavisi kimlere önerilmez?
Hamilelere ve emzirenlere, MS ve ALS gibi herhangi bir nörolojik veya kas hastalığı olanlara, kas güçsüzlüğünü artırabileceğinden botoks uygulaması yapılmaz. Enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon bulunması durumunda, kanama bozuklukları olanlarda veya kan sulandırıcı ilaç kullananlarda da botoks uygulaması sakıncalıdır.