Kılcal Damar Tedavisi

Kılcal Damar Tedavisi

Kırmızı lekeler söz konusu olduğunda -bunlar ister doğuştan olsun, isterse sonraki yıllarda yaşla veya başka sebeplerle ortaya çıkmış olsun- bilmemiz gereken; bunların genişlemiş, bazen de bir yumak halini almış kılcal damarlar olduklarıdır. Halk arasında şarap lekesi olarak anılan lekeler ve hemanjiom ile damarsal anomaliler, özellikle yüz bölgesinde görülürler. Bu oluşumlar doğumdan sonra büyüme ve genişleme eğilimi gösterirler.

Kırmızı lekeler arasında, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan, örümcek ağı veya yaygın kırmızılıklar şeklinde görülen kılcal damar genişlemelerine ise çok daha sık rastlanır.

Şarap lekesinde olsun, kılcal damarlarda olsun, içi kan dolu torbacıklar görünümünde olan hemanjiomlarda olsun, bugün cerrahi olarak veya lazer uygulamaları sayesinde yüzde yüze yakın olumlu sonuçlar alınabilmektedir.

 

Kılcal damarlar neden ortaya çıkar?

Fransızların couperose, hekimlerin teleanjektazi olarak adlandırdıkları bu sorunun kaynağında; kılcal damar duvarındaki zayıflık, elastikiyet kaybı ve dolaşım bozukluğu yatıyor. Kalıtsal faktörlerin dışında; yaş, kilo, alkol ve sigara kullanımı, bazı metabolik hastalıklar ve karaciğer sorunları da ortaya çıkmasında etkili oluyor. Burun ameliyatlarından sonra da burunda kılcal damarlarda artış olabiliyor.

Sıcak bir ortamdan soğuğa kısa zamanda geçildiğinde kılcal damarlar daha belirgin hale geliyor. Sıcakla genişleyen damara dolan kan, sonrasında soğuk bir ortama girildiğinde elastikiyetini kaybettiğinden, daralamayan damar içine hapsolduğu için bu görünüm ortaya çıkıyor. Sıklıkla yüzde ve bacaklarda beliren bu damarsal problem, yüzde hem bir yaşlanma belirtisi hem de estetik bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Kaynağı ne olursa olsun kılcal damarlarla ve kırmızı lekelerle mücadele, dikkat ve özen ister. Doğum lekeleri, tedavisi en güç ve en uzun olanını oluşturur. Yakın zamana kadar tedavisi çok zor, kimi hallerde imkansız olan bu lekeler, gelişmiş lazer teknolojileri sayesinde artık tedavi edilebiliyor. Yüzdeki kırmızı lekeleri silmenin en etkili yolu lazer tedavisidir. Ancak kullanılacak lazer tipini doğru seçmek tedavinin yönü ve sonuçları açısından en hassas noktayı oluşturuyor. Çünkü her lazer bu iş için uygun olmuyor. Hem lazer tipi hem de tedavide kullanılacak parametrelerin deneyimli bir hekim tarafından doğru bir şekilde seçimi başarılı sonuçlar alınmasını sağlıyor. 


Tedavide hangi cihazlar kullanılıyor ve nasıl etki ediyorlar?

Kılcal damar sorunu ve kırmızı lekeler belli lazer tipleri ve IPL yoğun ışık tedavileriyle, ayda bir tekrarlanan 4-6 seanslık kürlerle çözüme kavuşabiliyor. Lazer ışınları hemoglobin üzerine yoğunlaşarak kılcal damarları deforme ederek tedavi edilmelerini sağlıyor.

Bu lazer tipleri;

  • Long pulsed Nd:YAG lazer
  • Pulsed Dye lazer
  • KTP lazer

 

Lazerler kılcal damarları nasıl tedavi ediyor?

Seans esnasında kılcal damarlara doğrudan lazer ışını ile atış yapılır. Sonuçlar 4 veya 5. seanstan sonra ortaya çıkmaya başlar. İnce damarların tedavisi kalın damarlara göre daha uzun sürer. Burundaki kılcal damarların tedavisi de daha uzun seanslar gerektirebilir. Kılcal damarları yaygın olanlarda farklı lazerleri birlikte veya dönüşümlü kullanmak daha kısa sürede ve daha iyi sonuç alınmasını sağlar. Tedavi bittikten sonra 3 ila 6 ayda bir koruma seanslarının yapılması hastalığın tekrarını engeller ve daha iyi sonuç alınmasını sağlar.

 

Kılcal damar tedavisi ne kadar sürer?

Seans sayısı ve sonuçlar kılcal damarın veya lekenin cinsi, kalınlığı, yerleşimi ve nedenine göre değişir. Lazer tedavisi genellikle bir aylık seanslar halinde düzenlenir; yine lekenin rengine, büyüklüğüne ve tipine göre ortalama 6-8 seans devam eder. Tedaviye başladıktan sonraki 4. ve 5. seansın ardından renkte açılmalar başlar ve her yeni seansla birlikte renk gittikçe açılarak sonunda leke kaybolur. Seanslar ortalama 15-30 dakika sürer.

Kılcal damar ve rozasea tedavilerinde genelde 4-6 hafta aralıklarla 1-3 seans yeterli olabilirken şarap lekelerinde tedavi süresini hastanın yaşı ve lekenin kapladığı alanın genişliği belirler.

Kılcal damar tedavisi ağrılı mıdır?

Uygulama sırasında zaman zaman hafif acı duyulabilmektedir. Ancak bu dayanılmaz bir acı değildir. Ağrı eşiği düşük kişilere seans öncesi anestezik krem uygulanabilir.

 

Yan etkileri nelerdir?

Çok yaygın kılcal damar varsa hafif bir yanma, ödem ve kızarıklık görülebilir. Bunlarda genelde ertesi güne kadar geçer. Bazı lazer tipleri kullanıldıktan sonra kabuklanma ve morarmalar görülebilir.

 

Tedaviden sonra nelere dikkat edilmelidir?

Kılcal damar tedavisinden sonra dışarı çıkarken mutlaka güneş koruyucu kullanılmalıdır. Güneşli havalarda yüksek faktörlü koruyucuya ek olarak, geniş kenarlı şapka kullanılmalı ve gölgede kalmaya özen gösterilmelidir. Solaryumdan ve çok sıcak su ile duş almaktan kaçınmak gerekir.